ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΗΜΙΚΑ & ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ - Προτάσεις για τα Απορρυπαντικά!





  • Για την καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού μας, των πιάτων, των ρούχων, των επίπλων, των χαλιών, των αυτοκινήτων κλπ. χρησιμοποιούμε πλήθος απορρυπαντικών, τα οποία περιέχουν πλήθος χημικών ουσιών ακατάλληλων  για το δέρμα μας αλλά και το αναπνευστικό μας. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το 10% των αλλεργιών και του άσθματος σήμερα προκαλούνται από τα σπιτικά απορρυπαντικά. Σπανίως όμως προβληματιζόμαστε γι' αυτό, ειδικά αν το αποτέλεσμα καθαρισμού που επιφέρει το προϊόν μας έχει εντυπωσιάσει.
  • Έτσι απορρυπαντικά που "ρυπαίνουν" με τα φωσφορικά τους άλατα, πωλούνται ακόμα στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που εδώ και 20 χρόνια έχουν καταργηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Σε πολλά απορρυπαντικά που κυκλοφορούν στη χώρα μας περιέχονται ακόμα φωσφορικά άλατα, χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται και μολύνουν το περιβάλλον και διεισδύουν στο δέρμα, προκαλώντας δερματικά και άλλα προβλήματα.
  • Έχουν ανιχνευθεί καρκινώματα σε κατοικίδια ζώα γιατί κάθονται σε πατώματα που πλένονται με απορρυπαντικά με φωσφορικά και μετά "γλείφονται". Κάποια μωρά όμως μπουσουλάνε επίσης σε παρόμοια πατώματα. Τα συμπεράσματα, δικά σας...
  • Τι προσφέρει όμως ο φώσφορος; Τα φωσφορικά άλατα λειτουργούν σαν αποσκληρυντικά του νερού, άρα βελτιώνουν την απόδοση του απορρυπαντικού. Το ίδιο θα μπορούσε όμως να επιτύχει ο ζεόλιθος ή τα ένζυμα του απορρυπαντικού Αλόης.
  • Ο φώσφορος αποτελεί τροφή για τα βακτήρια που ζουν μέσα σε λίμνες και θάλασσες. Όταν λοιπόν υπάρχει τροφή, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται μέσα στο νερό. Έτσι η ποσότητα του οξυγόνου στο νερό μειώνεται με αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας έως και νέκρωση της ζωής στο συγκεκριμένο υδάτινο περιβάλλον.
  • Σύμφωνα με το μητρώο των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και διαθέτει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 140 απορρυπαντικά περιέχουν φωσφορικά άλατα και είναι αυτά που κυκλοφορούν περισσότερο στην Αγορά.
  • Σε όσες χώρες έγινε απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση του φαινομένου του ευτροφισμού όπως στις λίμνες Γενεύης στην Ελβετία, EPI στις ΗΠΑ και ΕΝΤΙΝ στην Ιταλία έως και 90%
  • Μήπως είναι καιρός να αποκτήσουμε μια πιο οικολογική συνείδηση σαν καταναλωτές; Στο κάτω κάτω ο πλανήτης μας είναι το "σπίτι" μας.

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από ένα έργο-project, το οποίο ανήκει στην κα Σελιανίτη Καλλιόπη, Χημικό - Τεχνολόγο Τροφίμων,με εθελοντικό χαρακτήρα που σκοπό έχει την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, για την ύπαρξη υπερβολικών χημικών συστατικών στην καθημερινότητα μας, στο νερό, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα καλλυντικά και στα απορρυπαντικά αντίστοιχα, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των συστατικών στην υγεία μας.
Ένα ευχαριστώ στη κα. Κ. Σελιανίτη για την παραχώρηση του κειμένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.