Η Χρήση Των Αντηλιακών Κρεμών.


Ήρθε το καλοκαιράκι, εσείς πήρατε το αντηλιακό σας ή όχι ακόμα; Δείτε παρακάτω γιατί δεν πρέπει ποτέ να βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς να βάλουμε αντηλιακό. 
Η  χρήση των αντηλιακών κρεμών είναι απαραίτητη, όχι όμως μόνο
τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν πολύ ηλιοφάνεια.
Ο ήλιος μπορεί να μας χαρίζει ενέργεια και ζωή αλλά ταυτόχρονα γίνεται επικίνδυνος για την υγεία μας!

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου είναι τρεις, οι
UVA, UVΒ και UVC. Οι UVA έχουν επιδερμική δράση και δεν είναι ιδιαίτερα βλαβερές διότι δεν έχουν μεγάλη ένταση. Όμως η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο και ιδίως τις πιο επικίνδυνες και ζεστές ώρες και σε συνδυασμό με τις Υπέρυθρες και τις UVC ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν στο δέρμα μας ανεπανόρθωτες βλάβες.

Η UVA ακτινοβολία προσβάλει τους ινοβλάστες που βρίσκονται στο χόριο του δέρματος, με αποτέλεσμα να παράγουν κακής ποιότητας ελαστίνη και κολλαγόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση κ.α.) ή τις μελαχρώσεις του δέρματος (μελαχρωματικές κηλίδες, πανάδες κ.α.) και όχι μόνο. Επίσης συμβάλει στην εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος λόγω των ελευθέρων ριζών που παράγονται. Προσοχή οι συγκεκριμένες ακτίνες διαπερνούν τα γυάλινα παράθυρα γι'αυτό είναι σκόπιμο να φοράμε αντηλιακό ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο ή μέσα σε κτίριο με τζαμαρίες. 

Οι UVB ακτίνες δεν διαπερνούν τα γυάλινα παράθυρα, αλλά έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο δέρμα μας  και ενεργοποιούν την έκκριση μελανίνης, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα της επιδερμίδας μας.

Το μαύρισμα είναι η αμυντική ασπίδα προστασίας του δέρματος μας απέναντι στον ήλιο.
Επίσης η ακτινοβολία UVB απορροφάται από τα μόρια του D.N.A., προκαλεί μεταβολή δόνησης στο DNA  και αυτό είναι η κύρια αιτία για την γένεση καρκινοκυττάρων.

Οι UVC είναι οι πιο βλαβερές, όμως δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην γη λόγω του ότι απορροφούνται από την ατμόσφαιρα.









Τι να προσέξω όταν θέλω να αγοράσω ένα αντηλιακό προϊόν

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε το αντηλιακό μας είναι να παρέχει προστασία από τις UVA και  UVB ακτίνες.
Ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού (SPF) αντιπροσωπεύει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το προϊόν. Αν ένα προϊόν για παράδειγμα αναφέρει SPF6 μας επιτρέπει να εκτεθούμε στον ήλιο για χρόνο 6 φορές περισσότερο απ' ότι αν δεν χρησιμοποιούσαμε αντηλιακό.
Η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού όπως και ο χρόνος δράσης του,  εξαρτάται από την ποσότητα της βλαβερής αντηλιακής ακτινοβολίας που έχει την ικανότητα να απορροφήσει και συνεπώς από τα δραστικά συστατικά που περιέχει. Τα οποία πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1) Η συγκέντρωση του δραστικού συστατικού που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι ικανοποιητική 

2) Το δραστικό συστατικό να έχει αντοχή στο νερό και τον ιδρώτα.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός αντηλιακού είναι το ph, το πάχος του στρώματος που παραμένει στο δέρμα και η σταθερότητά του κατά την διάρκεια της χρήσης του.








 Υπάρχουν τρεις τρόποι που δρουν τα αντηλιακά:

1. Περιέχουν ουσίες που απορροφούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας και προλαμβάνεται με αυτό τον τρόπο το ηλιακό έγκαυμα.
2. Οι ουσίες που μπαίνουν στα αντηλιακά αυτά απορροφούν το 85% της υπεριώδης ακτινοβολίας και επιτρέπουν ένα ελαφρύ μαύρισμα. Οι ουσίες αυτές προκαλούν ερύθημα χωρίς πόνο.
3. Ουσίες όπως το διοξείδιο του τιτανίου, το οξείδιο του ψευδαργύρου που δρουν με την μορφή "φυσιολογικού φράγματος". Το οξείδιο ή διοξείδιο του τιτανίου αντανακλά και διασκορπίζει σχεδόν όλη την ορατή και υπεριώδη ακτινοβολία, με τον τρόπο αυτό προλαμβάνει το έγκαυμα.

Επίσης οι ουσίες αυτές που περιέχονται στα αντηλιακά προϊόντα και δρουν ως φίλτρα προστασίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1. Οργανικά φυσικά φίλτρα. Έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν και να διαχέουν την  υπεριώδη ακτινοβολία όπως προείπαμε.
2. Χημικά συνθετικά φίλτρα. Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία

Το ιδανικό είναι ένα αντηλιακό προϊόν να περιέχει ουσίες που έχουν τις δράσεις που  προαναφέρθηκαν, δηλαδή να απορροφούν, να διαχέουν, να φιλτράρουν και να αντανακλούν τις υπεριώδης ακτίνες.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η άμμος αντανακλά το 25% της ακτινοβολίας του ήλιου, άρα ακόμα κι όταν καθόμαστε στη σκιά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράμε αντηλιακό.
Επίσης, το χιόνι αντανακλά το 80% των ακτίνων του ηλίου, με αποτέλεσμα η αντηλιακή προστασία να είναι απαραίτητη ακόμα και τον χειμώνα.
https://www.foreverliving.com/retail/entry/Shop.do?store=GRC&language=el&distribID=300000106002

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν την απαραίτητη ποσότητα αντηλιακού που χρειάζεται με αποτέλεσμα να παθαίνουν έγκαυμα.
Βάζοντας όμως την σωστή ποσότητα και με σωστή συχνότητα (περίπου ανά μια ώρα, ανάλογα με το αν μπήκαμε στη θάλασσα ή όχι μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική επάλειψη  και σε λιγότερο χρόνο), τότε το αντηλιακό μας κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

Ένα αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 ακόμα κι αν έχουμε μαυρίσει αρκετά μέσα στο καλοκαίρι.
Πρέπει να αναγράφει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό κι αυτό γιατί κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούν το νερό σε βάθος 10 μέτρων τουλάχιστον, όταν ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν βρίσκεστε μέσα στο νερό μπορεί να προκληθεί έγκαυμα στο δέρμα σας, το οποίο εσείς θα αντιληφθείτε πολύ αργότερα.

Μη ξεγελιέστε και μην υπερβάλλεται με τα αντηλιακά που έχουν πολύ υψηλούς δείκτες προστασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλλεται λιγότερη ποσότητα αντηλιακού, ούτε ότι σας καλύπτει για όλη την ημέρα, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε διακοπές.

Ακόμα κι αν ένα προϊόν σας υπόσχεται ότι διατηρεί τον δείκτη προστασίας του για πολύ ώρα ή ακόμα και μετά την βουτιά σας στην θάλασσα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε στον ήλιο  άφοβα χωρίς να ξαναβάλετε αντηλιακό.

Κάθε μία ώρα έκθεσης στον ήλιο μας προσθέτει τρεις μήνες γήρανσης στο δέρμα.

Επίσης, ακόμα κι αν το καλοκαίρι έχει συννεφιά, δεν πρέπει να αμελήσετε να βάλετε την αντηλιακή σας κρέμα γιατί αυτό έχει ως συνέπεια να απειλείστε από ηλιακό έγκαυμα, διότι οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τα σύννεφα.

Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη πριν κάνετε την πρώτη σας βουτιά στην θάλασσα και μάλιστα με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 30SPF, ακόμα κι αν έχετε μπει στην διαδικασία να μαυρίσετε με τεχνητά μέσα όπως λάμπες ή κρέμες μαυρίσματος κλπ.. Διότι αυτό δεν σας προστατεύει από την γήρανση του δέρματος, ούτε από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται.  Φυσικά, σε καμία περίπτωση οι τεχνητές μέθοδοι μαυρίσματος δεν προετοιμάζουν, ούτε προστατεύουν το δέρμα από την πιθανότητα εγκαύματος όπως πολλοί είθισται να πιστεύουν.

Επίσης πριν αγοράσετε ένα αντηλιακό προϊόν βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται πως σας προστατεύει από τις UVA και UVB ακτίνες.



Καλό θα ήταν επίσης να μην χρησιμοποιήσετε το περσινό αντηλιακό σας για τους εξής λόγους:

α) Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει πλέον την προστασία που αναγράφεται στη συσκευασία. Ιδιαίτερα τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έγκαυμα.
β) Μπορεί να έχει αλλοιωθεί η υφή του, άρα και η ποιότητά του, αφού οι θερμοκρασίες στις οποίες έχει "διατηρηθεί" όλο το περασμένο καλοκαίρι ήταν αρκετά υψηλές. Ακόμα κι αν το είχατε μαζί σας στην παράλια σε σκιερό μέρος, αυτό δεν σημαίνει ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα το αντηλιακό σας παρέμεινε ανέπαφο.



  Τέλος είναι απαραίτητο να επιστήσουμε την προσοχή μας, στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα μας!
Καλές βουτιές!




Βιβλιογραφία:
Σημειώσεις του μαθήματος "Αισθητική Ι" της κας Ε.Σαουρίδη Πτ. Αισθητικος Τ.Ε.Ι Αθηνας, καθ. Αισθητικής
Σημειώσεις του μαθήματος "Κοσμετολογία" της κας Μ.Απέργη, Γεωπόνος & Τεχνολόγος Τροφίμων, καθηγήτρια του τμήματος Εφ. Αισθητικής.
www.aesthetics.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.