ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η AYURVEDA;



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εναλλακτικές - ολιστικές μέθοδοι, οι οποίες προέρχονται από την ανατολή, γίνονται γνωστές και χρησιμοποιούνται από τον δυτικό κόσμο. Μια απ'αυτές τις μεθόδους είναι και η Ayurverda.

H Ayurveda είναι μια πανάρχαια ινδική ολιστική μέθοδος κατά την οποία ο άνθρωπος φροντίζεται και αντιμετωπίζεται ως ολότητα. Νους - Σώμα -  Πνεύμα.
Είναι επιστήμη, φιλοσοφία και στάση ζωής. Χρησιμοποιεί απλές και φυσικές μεθόδους για να προάγει ή ακόμα και να επαναφέρει την υγεία του ανθρώπου.
Ανήκει στην εναλλακτική ιατρική και πολλοί θεωρούν ότι είναι πρόδρομος της Ιατρικής του Ιπποκράτη και όχι μόνο.
Σε καμία περίπτωση δεν αντιτίθεται στην κλασσική Ιατρική, ακριβώς το αντίθετο. Μας προτρέπει να φροντίσουμε το σώμα με φυσικές μεθόδους, διότι η πραγματική υγεία επιτυγχάνεται όταν φροντίζουμε το σώμα , το νου και το πνεύμα.

Ως φιλοσοφία συνδυάζει οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν και αποτελείται από πέντε στοιχεία: τον αέρα, τον αιθέρα, το νερό, τη γη και τη φωτιά.
Οι συνδυασμοί των στοιχείων σχηματίζουν τρεις ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά βρίσκονται σε μοναδική ισορροπία, ανάλογα με την ιδιοσυστασία του καθένα. Όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί για τον οποιοδήποτε λόγω τότε γεννιέται η πάθηση.


Χρησιμοποιούνται απλές και φυσικές μεθόδους για το νου και το πνεύμα, το σώμα και την πρόληψη, την υγεία και την μακροβιότητα.
Μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι: οι ιδιότητες των τροφών, τα βότανα, η αρωματοθεραπεία, η χρωματοθεραπεία, οι θεραπευτικές ασκήσεις σώματος και αναπνοής, το  μασάζ προσώπου και σώματος κ.α.

Γενικά η Ayurveda μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αισθητική (λάδια, βότανα, αιθέρια έλαια κλπ), στην διατροφή (βότανα, μπαχαρικά, τροφές κλπ), ανάλογα πάντα τον Αγιουβερδικό τύπο του καθένα. Διότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος στην αισθητική είναι η Αγιουβερδική μάλαξη και η μέθοδος Shirodhara όπου μέσω μιας ειδικής συσκευής γίνεται ενστάλαξη λαδιού στο μέτωπο. Αυτό έχει ως σκοπό να επιφέρει χαλάρωση και ευεξία.

Βιβλιογραφία:
Σεμινάριο Ayurverda: Ένα Πανάρχαιο Σύστημα Ολιστική Ιατρικής του Σ.Α.Ε. εισηγήτρια Μαρία Πρίγκου Διαιτολόγος-Ayurverdic Councelor

Πηγή:
http://threpsis4iasis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.