ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Τα δημητριακά και συγκεκριμένα τα πλήρη δημητριακά, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν
αλλοιωθεί ή νοθευτεί, είναι η βασική τροφή της μακροβιοτικής κουζίνας. Πράγματι είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε ισορροπημένη ενέργεια.
Μερικά από αυτά είναι:


Το σιτάρι. Αν καταναλωθεί την φυσική του κατάσταση προσφέρει στον οργανισμό όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, που είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο. Αν όμως προηγουμένως έχει υποστεί κάποια επεξεργασία με τις χημικές ανακαλύψεις, τότε χάνει μεγάλο μέρος από τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Χρησιμοποιείται ευρύτατα και μπορεί να καταναλωθεί καβουρδισμένο με πολύωρο ψήσιμο.


Ρύζι. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Το πλήρες ρύζι (ακατέργαστο) προσφέρει μια ισορροπημένη τροφή σε όποιον το καταναλώνει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε κρέμες, σούπες και γλυκά.


Καλαμπόκι. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις Γιν τροφές, καταναλώνεται σε νιφάδες, σπυριά για ψωμί, γλυκά και κρέμες.

Βρώμη. Είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον θυρεοειδή αδένα λόγω του ότι είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνεται σε σπυριά, νιφάδες και αλεύρι.

Κεχρί. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, επίσης δεν περιέχει γλουτένη. Χρησιμοποιείται στις σούπες και τις κρέμες.


Μαυροσίταρο (Σαρακηνό). Περιέχει αυξημένη ποσότητα μαγνησίου, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και δεν περιέχει γλουτένη.


Κριθάρι. Είναι αποτελεσματικό για την υγιεινή των εντέρων, πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.


Σίκαλη. Σε συνδυασμό με άλλες τροφές βοηθά τα άτομα που πάσχουν από ελαττωματική κυκλοφορία του αίματος. Είναι πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών. Την βρίσκουμε μόνο σε νιφάδες.

Αραρούτ. Είναι άμυλο που βγαίνει από τις ρίζες του ομώνυμου φυτού και χρησιμοποιείται για να "δέσουμε" χορτόσουπες, σάλτσες και γλυκά.

ΚOKOX. Είναι ένα μείγμα από άλευρα διαφόρων δημητριακών όπως κεχρί, σιτάρι, ρύζι και βρώμη, εμπλουτισμένο με σόγια και σησαμέλαιο.

Όσπρια

Φακή. Είναι η μόνη τροφή ανάμεσα στα όσπρια που χωνεύεται και μαγειρεύεται εύκολα χωρίς να χάνει τις πρωτεΐνες, που περιέχει σε πλούσια ποσότητα.

Ρεβυθια. Προσφέρουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Αζούκι. Είναι ένα κόκκινο φασόλι που χρησιμοποιείται κυρίως στις σούπες. Είναι ένα πολύ σπάνιο όσπριο που φύεται μόνο με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και τρόπους καλλιέργειας. Ο ζωμός του είναι ένα ευχάριστο ρόφημα που πίνεται ανάμεσα στα γεύματα.

Σόγια. Ιδιαίτερα το λάδι    που βγαίνει από τη σόγια είναι πλούσιο σε ανόργανα άλατα, πρωτεΐνες και λίπη. Αντικαθιστά το βούτυρο και την μαργαρίνη και είναι πολύ καλό για γαρνιτούρες και σούπες. Το πλήρες αλεύρι σόγιας είναι λιγότερο γνωστό.




Βιβλιογραφία:
Μάθημα "Μέθοδοι Αξιολόγησης Τροφίμων" Τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας Σιβ. Σχολής-08.03.2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.