ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ & ΒΟΥΛΙΜΙΑ

 
νευρική ανορεξία - βουλιμία

 Η νευρική ανορεξία (anorexia neurosa) και η βουλιμία, είναι δυο διαφορετικές αλλά παρόμοιες καταστάσεις. Μπορεί ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματά τους να μοιάζουν, όπως η απώλεια βάρους, ο έντονος φόβος παχυσαρκίας κ.α., όμως διαφέρουν σε ορισμένα σημεία
τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
  Έχει παρατηρηθεί ότι ψυχολογικοί, οικογενειακοί και σωματικοί λόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των καταστάσεων αυτών.
 Γενικά τα άτομα που πέφτουν στην παγίδα των δύο αυτών συνδρόμων-ασθενειών είναι συνήθως  επιρρεπή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Άτομα που δεν θεωρούν τον εαυτό τους αποδεκτό από το περιβάλλον τους, κυρίως ως προς την εμφάνιση τους.
Κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες που ανήκουν στην μέση έως την ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη, με σχετικά υψηλές προσωπικές επιτυχίες. Η μέση ηλικία εμφάνισης των δυο αυτών διαταραχών είναι κατά την εφηβεία έως τα πρώτα στάδια ωριμότητας.


Νευρική ανορεξία (Anorexia nevrosa)

Χαρακτηριστικά:

  1. Έντονος φόβος παχυσαρκίας.
  2. Διαταραχή σωματικής εικόνας.
  3. Απώλεια τουλάχιστον του 25% του αρχικού σωματικού βάρους.
  4. Άρνηση διατήρησης του σωματικού βάρους.
  5. Απουσία φυσικής ασθένειας που εξηγεί την απώλεια του βάρους.
Συμπτώματα:

Εκτός από την απώλεια βάρους τα άτομα αυτά παρουσιάζουν:
Υπερκαροτιναιμία ( οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα καροτινοειδών ή άλλων παραγώγων βιταμίνης Α τον ορό).
Αμηνόρροια
Καχεξία
Υποθυρεοειδισμό
Ξηρό δέρμα
Έλλειψη αντοχής στο κρύο
Υπόταση
Βραδυκαρδία
Υποθερμία
Ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων
Απώλεια οστικής μάζας

Συνήθως τα άτομα παραμένουν πολύ δραστήρια, αρνούνται το αίσθημα της πείνας και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το φαγητό. Επίσης παραπονούνται ότι νιώθουν παχείς ακόμα και όταν είναι εμφανώς αδυνατισμένοι. Δεν έχουν επίγνωση του προβλήματος συμπεριφοράς που σχετίζεται με το φαγητό, έχουν διαστρεβλωμένη σωματική εικόνα και το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 5-20%

Βουλιμία :

  1. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής.
  2. Κατανάλωση τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας.
  3. Αφανής (κρυφή) λήψη τροφής.
  4. Επαναλαμβανόμενες δίαιτες, εμετοί ή χρήση καθαρτικών ή διουρητικών .
  5. Συχνές διακυμάνσεις βάρους.
  6. Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της υπερκατανάλωσης τροφής.
  7. Επίγνωση της ανώμαλης συμπεριφοράς λήψης τροφής.
Η κλασική βουλιμία περιλαμβάνει χρόνια ακατάσχετη κατανάλωση τροφής σε μεγάλες ποσότητες και σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Τα άτομα συνήθως έχουν επίγνωση ότι αυτή η συμπεριφορά τους είναι αφύσικη. Τα συμπτώματα συνοδεύονται από ισχυρά συναισθήματα ντροπής, χαμηλού βαθμού αυτοεκτίμησης και απομόνωσης. Έχουν συνήθως φυσιολογικό ή κοντά στο φυσιολογικό βάρος και σαν χαρακτήρες είναι περισσότερο παρορμητικοί.

"Bulimarexia" 

Για μεγάλο αριθμό  ασθενών με διαταραχές στην λήψη τροφής, που παρουσιάζουν συμπεριφορά υπερκατανάλωσης τροφής ή απαλλαγής από το φαγητό που έχει καταναλωθεί, επινοήθηκε ο όρος "bulimarexia" ώστε να περιγράφει αυτή η κατάστασή τους.
Στον όρο αυτό μπορούν επίσης, να συμπεριληφθούν σύνδρομα περιορισμού της τροφής αγοριών της προεφηβικής  ηλικίας και  των ενηλίκων.


Βιβλιογραφία:
"Διατροφή στην Κλινική Πράξη" Marion Nestle,PhD. Επιστημονικές Εκδόσεις ΓΡΗΓ. Κ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 1987



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.