ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη η σημερίνη!

Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από παθολογικά υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα.
Χωρίζεται σε
δυο τύπους, τον τύπο Ι όπου οι ασθενείς είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι, έχουν φυσιολογικό ή σχεδόν φυσιολογικό βάρος και γίνονται εύκολα κετωνικοί και το τύπο ΙΙ όπου οι ασθενείς είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενοι και συχνά παχύσαρκοι. Η διατροφή και στις δυο περιπτώσεις αποτελεί βασικό, θεραπευτικό μέσο. Κύρια αιτία των αυξημένων συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα είναι:
1. Λόγω προβλημάτων στην σύνθεση ινσουλίνης από το πάγκρεας ( διαβήτης τύπου Ι)
2. Λόγω της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου ΙΙ).


Τυπος Ι
Εμφανίζεται κατά τη παιδική ηλικία, το πάγκρεας δεν συνθέτει ινσουλίνη και επομένως το άτομο χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Οι κληρονομικοί παράγοντες ευθύνονται κυρίως για την εμφάνιση του. Το άτομο χρειάζεται επαρκής πρόσληψη ενέργειας, τακτικά γεύματα και άσκηση σε συνδυασμό με ινσουλινοθεραπεία, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες διακυμάνσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιβάλλεται ο περιορισμός των απλών σακχάρων (κατεργασμένο ρύζι, δημητριακά, λευκό ψωμί κλπ.)

Τυπός ΙΙ
Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 χρόνων και είναι πολύ συχνός σε άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας. Ο κύριος παράγοντας εμφάνισης του είναι η διατροφή και λιγότερο οι κληρονομικοί παράγοντες. Ο έλεγχος βάρους είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο θεραπείας. Ο περιορισμός των θερμίδων σε συνδυασμό με αύξηση της άσκησης, την λήψη τακτικών και καλά ισορροπημένων γευμάτων θεωρούνται απαραίτητα. Η άσκηση σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, όπως άλλωστε και στον διαβήτη τύπου Ι.

Διαβήτης της κύησης
Μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν διαβήτη. Συνήθως παρουσιάζεται κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση. Πρέπει να αποφευχθεί η απόκτηση περισσότερου βάρους από το συνιστώμενο και αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση βάρους στο έμβρυο και επομένως δυσκολία στον τοκετό, όπου συχνά γίνεται με καισαρική τομή. Θα πρέπει να προτιμούνται τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όσπρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης και να αποφεύγονται τα γλυκά.

Τα κύρια συμπτώματα των διαβητικών ανεξάρτητα από τον τύπο του καθένα είναι τα λεγόμενα τρία Πι τα οποία είναι : 1) Πολυουρία, 2) Πολυφαγία, 3) Πολυδιψία

Άτομα με διαβήτη που δεν ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα στα μάτια, τους νεφρούς, τα αγγεία και άλλα όργανα. Γι'αυτό οι διαβητικοί δεν θα πρέπει να αμελούν τις συχνές εξετάσεις υγείας που τους συστήνει ο διαβητολόγος που τους παρακολουθεί.


Βιβλιογραφία:
"Διατροφικές Απαιτήσεις Κατά Τον Κύκλο Της Ζωής" Υπουργείο Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Β' Τάξη, 1ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, για λογαριασμό του Παιδαγ. Ιστιτούτου από τον ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ, Ιανουάριος 2000
"Διατροφή Στην Κλινική Πράξη" Marion Nestle, PhD. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡ. ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, Αθήνα 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.