Πότε Να Δώσουμε Στερεή Τροφή Στα Βρέφη;


Ως γνωστόν, κατά την βρεφική ηλικία έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που συμβαίνει σε όλα τα στάδια της ζωής. Αυτή η ανάπτυξη, αντανακλά την διατροφική κατάσταση του βρέφους σε μεγάλο βαθμό. Για να αναπτυχθούν σωστά τα παιδιά είναι γνωστό πως χρειάζονται θρεπτικές ουσίες και ενέργεια.
Παρ’ ότι οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα και βέβαια πάντα ανάλογα με το επίπεδο πολιτισμούς της, τα παιδιά αναπτύσσονται ομαλά εφόσον η πρόσληψη θερμίδων και η φροντίδα της υγιεινής τους είναι ικανοποιητικές.
Οι σύγχρονες συνήθειες διατροφής που αφορούν αυτήν την ηλικία προέρχονται κυρίως από την παράδοση και τις κοινές πεποιθήσεις. Οι συμβουλές που δίνονται στους γονείς βασίζονται στη σύγχρονη αντίληψη των σημαντικών ζητημάτων της παιδιατρικής διατροφής, όπως ο θηλασμός έναντι της τεχνητής -έτοιμης διατροφής, η κατάλληλη εποχή χορήγησης στερεών τροφών, η ιδανική διατροφή για μικρά παιδιά, η ανάγκη συμπληρωμάτων διατροφής και υποστήριξης για την αντιμετώπιση των θρεπτικών αναγκών των πρόωρων βρεφών ή των παιδιών που νοσούν.

Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ως γονείς είναι ότι το σωματικό βάρος του βρέφους διπλασιάζεται τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής του και τριπλασιάζεται έως το τέλος του πρώτου έτους.
Μετέπειτα ο ρυθμός ανάπτυξης σταδιακά μειώνεται, ώστε το βάρος του βρέφους να αυξάνεται λιγότερο από 5 κιλά, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους της ηλικίας.
Σε αυτή την ηλικία το βρέφος λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, έχει ανάγκη πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ ξεχωριστή σημασία έχουν τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και βιταμίνες A, D, ασβέστιο, σίδηρο κ.α.

Κατά τους πρώτους μήνες που το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή ειδικά γάλατα του εμπορίου δεν χρειάζεται η επιπλέον πρόσληψη νερού παρά μόνο στην περίπτωση πυρετού, εφίδρωσης, διάρροιας ή εμετού.
Το βρεφικό γάλα του εμπορίου θα πρέπει να αντικαθιστά το μητρικό μόνο σε ειδικές περιπτώσεις διότι δεν παρέχει αντισώματα και υστερεί ως προς αυτό. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό τρόφιμο για το βρέφος. Έχω αναφερθεί σχετικά με τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του θηλασμού σε παλαιότερη ανάρτηση.

Όταν στην δίαιτα του βρέφους προστεθεί στερεά τροφή τότε χρειάζεται απαραίτητα και η πρόσληψη νερού.
Η εισαγωγή της ημιστερεάς και στερεάς τροφής στην διατροφή του βρέφους όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι κλπ. πρέπει να συμβαίνει όταν το βρέφος είναι σε θέση να την αποδεχθεί και συνιστάται όταν τα βρέφη έχουν:

  • αναπτύξει επαρκώς το νευρικομυϊκό συντονισμό και
  • αναγνωρίζουν το κουτάλι, 
  • καταπίνουν μη υγρή τροφή, 
  • είναι σε θέση να δείξουν πότε θέλουν να φάνε,  
  • είναι σε θέση να στηρίζουν και να ελέγχουν τις κινήσεις του κεφαλιού τους 
  • και τέλος το σωματικό τους βάρος έχει διπλασιαστεί.
Στα περισσότερα βρέφη αυτές οι ικανότητες αναπτύσσονται μέχρι τη συμπλήρωση των 4-6 μηνών ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές ατομικές διακυμάνσεις ανά περίπτωση.
Σε αυτή την ηλικία πλέον οι απαιτήσεις του βρέφους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως από το μητρικό ή το βρεφικό γάλα του εμπορίου.
Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ, στην εισαγωγή της στερεής τροφής για το μωράκι σας, ανά ηλικιακό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση του ενός έτους. Μέχρι τότε εύχομαι να περνάτε υπέροχα!


Βιβλιογραφία:
"Διατροφικές Απαιτήσεις Κατά τον Κύκλο της Ζωής" Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τ.Ε.Ε.  Τομέας Υγείας & Πρόνοιας, Ειδικότητα Διατροφή - Διαιτολογία, Εκδ. Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ Αθήνα 1999
"Διατροφη στην Κλινική Πράξη" Marion Nestle, PhD. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓ. Κ. ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.