Διαβητική Νευροπάθεια Και Διαβητικό Πόδι

Διαβητική Νευροπάθεια

Διαβητική νευροπάθεια είναι η βλάβη των νεύρων που προκαλείται από το σακχαρώδη διαβήτη. Συνήθως εκδηλώνεται με την μείωση του αισθήματος του πόνου και της θερμοκρασίας στα πόδια. Επίσης ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη και του αυτόνομου νευρικού συστήματος (αυτόνομη
νευροπάθεια) εκτός από την περιφερική - η οποία αφορά κυρίως τα πόδια, η αυτόνομη νευροπάθεια εκδηλώνεται με ανικανότητα, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία και διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα (διάρροιες, γαστροπάρεση* κ.α.). Το αν ένας διαβητικός έχει ή όχι νευροπάθεια είναι κάτι το οποίο θα διαγνώσει ο θεράπων ιατρός. Αν πράγματι ο διαβητικός έχει νευροπάθεια τότε τα πόδια του κινδυνεύουν διπλά. Πρώτον γιατί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί εγκαίρως τους μικρούς ή μεγάλους τραυματισμούς και δεύτερον γιατί τα τραύματά του επουλώνονται δύσκολα κι αυτό διότι συνήθως συνυπάρχει και διαταραχή της αιμάτωσης.

*γαστροπάρεση: καθυστερημένη γαστρική κένωση.


Κανόνες σωστής περιποίησης του διαβητικού ποδιού.

  1. Είτε έχετε είτε όχι νευροπάθεια, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τους τραυματισμούς.
  2. Επίσης μη χρησιμοποιείτε ψαλίδια, ξύστρες ή άλλα κοπτικά εργαλεία για να κόψετε τα νύχια ή να αφαιρέσετε τους κάλους. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκόλλητα για τους κάλλους, περιέχουν οξέα και μαλακώνουν το δέρμα. Προτιμήστε να λιμάρετε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή με λίμες νυχιών και αφαιρέστε τους κάλους και τις σκληρύνσεις με ελαφρόπετρα ή ράσπα. Τα άτομα που δεν βλέπουν καλά, θα πρέπει να αναθέσουν αυτή τη δουλειά σε κάποιον επαγγελματία- ειδικό στην περιποίηση των ποδιών, ο οποίος πρέπει να είναι ενήμερος για την διαβητική νευροπάθεια από την οποία πάσχετε. Επίσης, δώστε μεγάλη προσοχή στην αποστείρωση και απολύμανση των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν, για την αποφυγή μολύνσεων.
  3. Μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Ακόμη και στην παραλία πρέπει να φοράτε ειδικά παπούτσια που επιτρέπουν το κολύμπι, ώστε να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς.
  4. Όταν κάνετε ποδόλουτρο βεβαιωθείτε πρώτα ότι το νερό είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία - περίπου 30 βαθμούς Κελσίου (30°C).
  5. Όταν αισθάνεστε τα πόδια σας κρύα, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε θερμοφόρες ή θερμαινόμενα ηλεκτρικά μαξιλάρια. Υπάρχει κίνδυνος να υποστείτε έγκαυμα χωρίς να το αντιληφθείτε έγκαιρα. Προτιμήστε να φορέσετε μάλλινες κάλτσες. Επίσης μπορείτε να κάνετε ελαφρά γυμναστική στα πόδια για καλύτερη αιματική κυκλοφορία.
  6. Τα παπούτσια σας επίσης πρέπει να είναι φτιαγμένα από μαλακά υλικά, να μην σας στενεύουν αλλά να είναι άνετα και να μην σας προκαλούν τραυματισμούς. Προσοχή λοιπόν, διαλέγετε πάντα καλής ποιότητας παπούτσια και φοράτε πάντα το σωστό νούμερο.
  7. Παρατηρείτε σε καθημερινή βάση τα πόδια σας ώστε να αντιληφθείτε έγκαιρα τους όποιους τραυματισμούς. Αν δεν φτάνετε για να δείτε τα πόδια σας χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη.
Διαβητικό Πόδι
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι κατά τον συνδυασμό νευροπάθειας περιφερικής αρτηριοπάθειας και μειωμένης άμυνας κατά των λοιμώξεων λόγω διαβήτη, πολλές φορές έχουμε ως αποτέλεσμα τα διαβητικά έλκη των ποδιών. Γι' αυτό λοιπόν, αν παρ' ότι προσέχετε, συμβεί να τραυματιστείτε στα πόδια, τότε θα πρέπει άμεσα να καθαρίσετε, να απολυμάνετε και να κλείσετε το τραύμα με μια αποστειρωμένη γάζα. Επίσης, αν το τραύμα έχει φλεγμονή, θα πρέπει αμέσως να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, διότι υπάρχει πιθανότητα να έχει μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο.
Προσοχή! Τα έλκη που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα επεκτείνονται σε βάθος και έκταση και μολύνονται εύκολα. Αν καταλήξουν σε νέκρωση (π.χ. παραμελημένη γάγγραινα) και δεν είναι πλέον δυνατή η ίαση με περιποίηση και φάρμακα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό του ποδιού! 
Είναι κρίμα να φτάσετε σε μια τέτοια κατάσταση λόγω αμέλειας!
Αν λοιπόν αγαπάτε τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι σας αξίζει μια καλή και ποιοτική ζωή, τότε κάντε κάθε χρόνο τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που θα σας συστήσει ο θεράπων ιατρός σας.
Η πρόληψη άλλωστε είναι η καλύτερη θεραπεία! 

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη και οι φωτογραφίες είναι από το wikipedia.org.
Τέλος να θυμάστε ότι η υγεία προέχει όλων!
Σας εύχομαι ένα υγιές, γεμάτο ευεξία ΠΣΚ!!!

*photos from wikipedia.org

2 σχόλια:

  1. Σημαντική και άκρως ενημερωτική η σημερινή σου ανάρτηση αγαπητή μου Νίκη.
    Γενικά το μπλογκ σου είναι κάτι σημαντικό.
    Θα χαρώ να σε βλέπω στα http://eftanhsa.blogspot.com
    Καλή σου βδομάδα αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
      Όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος μου περνάω, μπορεί όχι συχνά, αλλά σίγουρα διαβάζω τα περισσότερα...
      Καλή εβδομάδα και σε σένα φίλε μου Ντένη!!!

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.