Καρπούζι: Τα Οφέλη Του Για Την Υγεία Μας


Το καρπούζι δεν λείπει από κανένα ψυγείο το καλοκαίρι κι αυτό γιατί είναι δροσερό, γλυκό και απολαυστικό. Εκτός όμως απ' όλα αυτά, ωφελεί και την υγεία μας και μάλιστα σε πολλούς τομείς.

  • Έχει μόνο 32 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και μπορεί να γίνει η βάση μιας αποτελεσματικής αποτοξίνωσης. 
  • Είναι πλούσιο σε νερό και κάλιο, πράγμα που το καθιστά διουρητικό γι' αυτό και είναι ιδανικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Διότι μέσω της διούρησης αποβάλλονται οι τοξίνες αλλά και οι πέτρες στα νεφρά. Επίσης το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιάς και της υπέρτασης.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχει το καρπούζι βοηθούν στην περισταλτικότητα του εντέρου, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας,  Επίσης οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
  • Επίσης το καρπούζι βοηθά στη καλή λειτουργία του ήπατος λόγω της γλουταθειόνης που περιέχει. Η γλουταθειόνη είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη της αποτοξίνωσης.
  • Περιέχει λυκοπένιο το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και δρα ενάντια στον καρκίνο, ιδιαίτερα του προστάτη. Μάλιστα όσο πιο κόκκινο είναι το καρπούζι τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.
  • Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει κύριο λόγο για την καλή υγεία των ματιών, για τον σχηματισμό νέων κυττάρων, την διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών.
  • Έχει βιταμίνη C η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ούλων, των δοντιών. Απαιτείται για την αύξηση και την επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού και των χόνδρων. Βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Μειώνει την επίδραση της ισταμίνης η οποία ευθύνεται για τα αλλεργικά συμπτώματα.

Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο, να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα ή ακόμα να φτιάξετε γρανίτα αλλά και κοκτέιλ καρπούζι.
* Δοκιμάστε το με ψωμί και φέτα, είναι καταπληκτικό!!!!!

2 σχόλια:

  1. ως ανθρωπος που δεν αγαπα ιδιαιτερα τα φρουτα αλλα το καρπουζι οπως και τα σταφυλια ειναι τα αγαπημενα μου φρουτα,εκτιμησα παρα πολυ το καλο το post που ανεβασες,συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Εύχομαι να έχεις ένα καλό και δημιουργικό Σ/Κ!

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.