Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


diabetes
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αποτελεί απειλή για την υγεία του ανθρώπου.
Ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και κυρίως οι διατροφικές του συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα την κακή υγεία του.

Η νόσος, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, εμφανίζεται κυρίως στις χώρες του δυτικού πολιτισμού πράγμα που καθιστά σαφή την ένδειξη για τη συσχέτισή της με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη άσκησης.
Είναι γεγονός πως η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) το 6,6% του πληθυσμού της γης πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα δε, το ποσοστό ανέρχεται στο 12% του γενικού πληθυσμού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, όπου το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη (ορμόνη)  για την κάλυψη των αναγκών του σώματος ή η ινσουλίνη που παράγεται από το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η νόσος στον οργανισμό μας είναι πολλές. Κι αυτό γιατί, ο διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση που απαιτεί παρακολούθηση και προσεκτικό έλεγχο. Διότι, η υπεργλυκαιμία σχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες καθώς και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών του σώματος. Ορισμένες από τις επιπλοκές του διαβήτη είναι οι εξής:

Καρδιακή νόσος
Είναι το κύριο αίτιο θανάτου των διαβητικών και το πρώτο αίτιο θανάτου στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μεταξύ των οποίων οι παθήσεις που προσβάλουν την καρδία και το κυκλοφορικό σύστημα, με συχνότερη εμφάνιση των καρδιακών νόσων όπως είναι η στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό κλπ.

Διαβητική νεφροπάθεια
Εμφανίζεται πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση του διαβήτη λόγω του ότι εξελίσσεται αργά και είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα. Ο διαβήτης είναι το συχνότερο αίτιο της νεφρικής ανεπάρκειας όπου απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Η εμφάνισή της νεφροπάθειας μπορεί να καθυστερήσει με αυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβητική νευροπάθεια
Είναι η βλάβη στις ίνες των νεύρων που προκαλείται από το διαβήτη. Η νευροπάθεια ενδέχεται να προκαλεί σοβαρό πόνο αλλά σπανίως γίνεται αντιληπτή. Το μούδιασμα και η απώλεια αίσθησης και αφής στα πόδια είναι η κύρια ένδειξη της βλάβης των νεύρων στα κάτω άκρα. Με ή χωρίς συμπτώματα, η διαβητική νευροπάθεια έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο ελκών των κάτω άκρων (διαβητικό πόδι) και του ακρωτηριασμού τους.

Αμφιβληστροειδοπάθεια
Είναι η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν των αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Αν και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις παθήσεις του κυκλοφορικού και όχι μόνο του ματιού διότι, τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή βλάπτονται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο διαβήτης είναι το συχνότερο αίτιο της τύφλωσης και της ανεπάρκειας της όρασης στον δυτικό πολιτισμό.

Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής:
  • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Ιστορικό διαβήτη της κύησης
  • Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος
  • Διατροφικές συνήθειες με συχνή και υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Έλλειψη άσκησης
  • Διαπιστωμένη ανοχή της γλυκόζης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Εθνικότητα
Τέλος, φροντίστε τη διατροφή σας! H ισορροπημένη διατροφή και η συχνή ελαφριά άσκηση βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ή ότι μπορείτε να αμελείτε τον τακτικό έλεγχο (check-up) της υγείας σας.

 πηγές
 http://www.idf.org/
http://www.moh.gov.gr
http://www.elodi.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.